Özellikle kış aylarında en sık karşılaşılan rahatsızlıklardan birisi de burun akıntısıdır. Çeşitli üst solunum yolları hastalıklarının etkisiyle, burun mukozasının akması durumunda burun akıntısı denilen durum oluşur. Grip ve soğuk algınlığı gibi durumlarda burun akıntısı daha da artmaktadır.
Uzun süre devam eden burun akıntısı, hastalıkların habercisi olabileceğinden öncelikle bir doktora görünmenizi tavsiye ediyoruz. Yine de burun akıntısını evde tedavi etmek isteyen ziyaretçilerimiz için önerebileceğimiz bir kaç seçenek de var. Bu yazımızda sizler için burun akıntısını geçirmeye ya da azaltmaya yarayacak bazı çözümleri sıraladık.
1. Antihistaminler
Eczanelerde reçetesiz olarak satılan antihistaminleri, burun akıntısını tedavi etmek amaçlı kullanabilirsiniz. Özellikle alerji kaynaklı rahatsızlıklarda bu tedavi oldukça faydalı olmaktadır.
2. Soğuk Algınlığı İlaçları
Eğer burun akıntısı şikayetinizin sebebi soğuk algınlığı ise, doktorunuzun size önereceği Theraflu benzeri ilaçlar ile burun akıntısından kurtulabilirsiniz. Bunun yanında burun spreyi kullanmayı da deneyebilirsiniz.
3. Nemli Bir Oda
Yattığınız odayı nemli tutmak ve belirli aralıklarla havalandırmak, burun akıntısı tedavisinde oldukça işe yarayabilir. Bunun sebebi, kuru havanın burun akıntısını tetiklemesi ve nemli havanın mukusu incelterek akıntıyı azaltmasıdır.
4. Tuzlu Su Karışımı
1 fincan ılık suya, 1 çay kaşığı tuzu atıp eriyene kadar karıştırın. Daha sonra bu karışımdan, damlalık ile biraz alın ve başınızı geriye yasladıktan sonra burnunuza damlatın. Bir kaç kez tekrarladıktan sonra burnunuzun temizlendiğini ve akıntının azaldığını farkedeceksiniz.
5. Soğuk Ortamlardan Uzak Durmak
Kış aylarında burun akıntısının artmasının nedeni, soğuğun burun mukozasına yaptığı etkidir. Siz de mümkün olduğunca sıkı giyinerek ve soğuk ortamlardan uzak durarak burun akıntısı şikayetlerinizi en aza indirebilirsiniz.