Unutkanlık, özellikle orta yaş ve üzerinde daha sık görülen bir durumdur. Unutkanlıktan kurtulmak için yapmanız gerekenleri, aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz ve bu tavsiyeler ile hafızanızı güçlendirebilirsiniz.
Öncelikle unutkan olduğunuzu asla kabullenmeyin. Unutkanlık normal bir şeydir ve günlük yaşamın yoğunluğu nedeniyle birçok şey unutulabilir. Hafızanızın güçlü olduğunu düşünmek bile, unutkanlığınızı engelleyecektir. Araştırmalar insan beyninin yirmi yaş civarında en yüksek seviyesine ulaştığını, daha sonra nöronlardaki eksilmeye bağlı olarak, giderek ağırlığının azaldığını, 60 – 70 yaşlarında, maksimum ağırlığının yüzde onluk bir bölümünü yitirmiş olduğunu gösteriyor.
Bunu yavaşlatacak ya da önleyecek bir ilaç yok. Siz unutkanlığınızı kabullenmez ve hafızanızı canlı tutmak için, uzmanların önerilerinden derlediklerimizi, günlük yaşamanıza katarsanız, bu anlamda birçok şikayetiniz azalacaktır.
Beyninizi ne kadar çok çalıştırırsanız, işlevini kaybetmesini de o kadar önlemiş olursunuz. Bununla ilgili önerilerimiz, çok basit ve uygulanabilir.
– Yeni şeyler öğrenin ve uygulayın. Yabancı dilde kelime, şiir ya da şarkı, bir örgü modeli ya da yeni bir yemek tarifi deneyin ve öğrendiklerinizi başkalarına anlatarak paylaşın.
– Gazete eklerindeki bulmacaları çözmek yeni hobiniz olsun. Bilgisayar oyunlarında, kelime türetme, resimler içinde nesneleri bulma ya da resimler arasında fark bulma türünden, zihninizi çalıştıracak oyunları tercih edin.
– Günlük yaşamınızdaki ritmik davranışlarınızı değiştirin. İşe gidiş geliş aracınızı ve yolunuzu farklı rotalarda yapın.
– Sağ ya da sol elinizi daha çok kullanıyorsanız, az kullandığınız elinizi günlük işlerinize katmaya çalışın. Örneğin; sağ elinizle karıştırdığınız kahvenizi sol elle karıştırmaya başlayın.
– Günde en az bir fincan kahve için. Fazla olmamak şartıyla siyah ve yeşil çay da uzmanlarca tavsiye ediliyor. Kafein ve tein içeren bu içecekler, hafızanızı dinç tutmakta oldukça etkin.
– Gözünüzü kapatarak, bir mağazanın ya da bir tanıdığınızın evinin ayrıntılarını hatırlamaya çalışın.
– Stres ve aşırı yorgunluktan kaçının. Uykularınız da düzenli olsun.
Vücut sağlığımız konusunda hepimiz çok dikkatli ve bilgili olmak zorundayız. Ancak akıl sağlığımızı da asla ihmal etmemeli ve hafızamızı sürekli çalıştırarak dinç tutmalıyız.